keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Sähköä ilmassa, ja johdoissa, ja mittareissa!

Tässä jaksossa perehdymme sähkötekniikkaan. Ja viime viikolla opettajamme Petri näytti mitä tapahtuu kun sähköjohtoa ylikuormittaa... Johto suli melkosen nopeasti lattialle, Petri nätti myös mitä tapahtuu kun on sulake välissä, eli sulake paloi ja suojasi johdon sulamiselta.

Todella hyvä blogimerkintä lötyy Jennyltä ja tuosta vielä käytännön kokeiden videot.


 Yleisimmät sähkötekniikan piirrosmerkit



-Virta eli jännitelähde

-Kytkin eli katkaisija

-Johdin
-Hehkulappu


-Sulake
-Vastus

-LED
-Volttimittari
-Moottori

-Ampeerimittari



















 Yleismittarin käyttö





Yleismittaria käytetään mitattaessa sähkölaitteiden jännitettä, virtaa, vastusta, yms. Mittarin pyörönupista säädetään haluttava mittausasteikko ja musta johto laitetan alhaalla olevaan COM-väylään ja punainen johto siihen mitä mitataan. 

-Jännitettä mitattaessa nuppi säädetään kohtaan "V" ja auton sähkölaitteiden jännitettä mitattaessa tasajännite kohtaan. Sitten valitaan vielä nupista että näytettävä tarkkuus on 20V. Punainen johto laitetaan kuvassa olevassa mittarissa oikeanpuolimmaiseen reikään missä lukee "V"

-Virtaa mitattaessa säädetään nuppi "A" eli ampeerin kohdalle ja siitä valitaan taas autontapauksessa tasajännite ja valitaan haluttava tarkkuus. Punainen johto laitetaan tällöin vasemmanpuoleiseen reikään missä lukee "20A"

-Vastusta eli resistanssia mitattaessa säädetään nuppi kreikkalaisen aakkosen "omegan" kohtaa mikä tarkoittaa ohmia. Tässäkin laitetaan punainen johto kaikista oikean puolimmaiseen reikään missä on omegan kuva.



Tuossa vielä linkki tarkkaan yleismittarin käyttöohjeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti